Vesi. Meri ja rannik: tegevused 2023- 2024 õ.a

VEEPÄEV

22. märtsil tähistati Viimsi Koolis ülemaailmset veepäeva, mille eesmärk on juhtida tähelepanu puhta kraanivee väärtuslikkusele. 2023. aasta andmed näitavad, et keskmiselt kasutab üks inimene ööpäevas 94 liitrit kraanivett, viimsilane aga 150 liitrit, kusjuures Wc loputuskastist läheb alla 40 liitrit. Viimsi koolis toimus sel päeval mitmeid tegevusi, nt said õpilased ühiselt vaadata tundides, kuidas säästa kraani vett https://www.youtube.com/watch?v=Ds9Cl8pyVcg või milline on Coca Cola tootmise mõju põhjaveele ” PÜHA VESI”https://maailmakool.ee/v/udadqx/

Lahendada Keskkonnaameti veepäeva viktoriin 

Peipsi Koostöö Keskuse veeteemaline viktoriin (13 küsimust koos 13 selgitusega)

Veeteemalised harjutused ja ülesanded 

Soovitused tervise ja keskkonna hoidmiseks:

  • Eelista joogiveena võimalusel alati kraanivett.
  • Vesi on parim värskena. Ära lase joogiveel päevade kaupa pudelis või kannus seista.
  • Nagu enamik toiduained, nii tuleks ka joogivett säilitada jahedas, suletud anumas varjatuna otsese päikesevalguse eest.
  • Veepudelit tuleb regulaarselt pesta, nii nagu ka kõiki teisi toidunõusid.
  • Vee maitsestamine marjade, puuviljade või ürtidega on vahelduseks hea mõte, aga ka maitsevett tuleb tarbida värskelt, mitte jätta päevadeks seisma.
  • Puhastatud joogivesi on väärtuslik ressurss, mida tuleb tarbida kokkuhoidlikult.

LÄÄNEMERE Veebiviktoriini kokkuvõte

UNESCO ühendkoolide võrgustiku Läänemere Projekti veebiviktoriini tulemused on selgunud. Viktoriinil oli 3707 osalejat 5 Läänemere-äärsest riigist. 

Kokku osales õpilasi 164 erinevast haridusasutusest. Viimsi Koolist pani oma teadmised proovile 77 õpilast.

Veebiviktoriin aitab arendada ja kinnitada õpilaste teadmisi keskkonnateadlikust eluviisist, Läänemerest kui elukeskkonnast, samuti laiendab inglise keele sõnavara ning paneb proovile õpilaste iseseisva info otsimise oskuse erinevatest allikatest, sest vastuseid tuleb leida internetist. 

2023.a Läänemere veebiviktoriini auhinnasaajateks on Viimsi Koolist:

Rael Natali Ets  9b (Rohelise kooli auhind)
Emma Lust  9d (Töövarjupäev Eesti teadlaste igapäevatöö paremaks mõistmiseks, esmase töökogemuse tunnetamiseks ning loodus-, täppisteadus ja tehnoloogia valdkonna karjäärivaliku praktiliseks katsetamiseks)

UNESCO ühendkoolide liikmete vahel loositi sel aastal välja  ka tunnustusauhind, milleks on Mission Terra meeskonnamängu töötuba ühele Viimsi Kooli 9. klassile. 

Läänemere veebiviktoriin

Alates 2013.aastast korraldab Tartu loodusmaja iga aasta hilissügisel rahvusvahelist Läänemere veebiviktoriini, kus osalejad 9 Läänemere-äärsest riigist peavad vastama ajapiiranguga 5-10 ingliskeelsele küsimusele. Veebiviktoriin on üks Läänemere Projektiga liitunud koolide oodatuim rahvusvaheline sündmus, kus osaleb tuhandeid õpilasi – 2021.aastal näiteks 3790 õpilast.

Veebiviktoriin sobib arendamaks ja kinnitamaks õpilaste teadmisi keskkonnateadlikust eluviisist, Läänemerest kui elukeskkonnast, samuti laiendab inglise keele sõnavara ning paneb proovile õpilaste iseseisva info otsimise oskuse erinevatest allikatest, sest vastuseid tuleb leida internetist. Veebiviktoriini küsimused on kogutud projekti õpetajatelt, koordinaatoritelt, teadusasutustelt ja koostööpartneritelt võrgustiku riikidest.

Viktoriinis võivad osaleda kõikide koolide 4.-12.klasside õpilased. Viktoriini võib teha näiteks kooli arvutiklassis inglise keele, geograafia või bioloogia tunnina. Osaleda saab üksi või kuni 4-liikmelise meeskonnana. Tiimina registreerimisel palume märkida kõigi meeskonnaliikmete nimesid!

Viktoriini lahendades on kindlasti vaja internetiühendust ja hästi toimivat arvutitehnikat. Viktoriinis osalejatele on igal aastal ka auhinnad, näiteks loositakse välja ökoloogilisi alternatiivtööteid, parimatele Eesti esindajale korraldatakse töövarjupäev teadlaste juures või pakutakse tasuta osalemiskogemust rahvusvahelises/riiklikus laagris või õppepäeval. 

9b klass viktoriini ülesandeid lahendamas

Suurepärased tulemused videokonkursil

Läänemere rannikulugude konkursile koguti üle 100 video Läänemere kallastelt. Konkurss lõppes 30. septembril 2023

Võitjaks kuulutati  Viktoras Gineitis Leedust.

2.-4. kohta jagasid  Natali Treufeldt Viimsi Koolist ning  Madara Lisovska Lätist ja Anni Mätinki  Soomest.

Palju õnne!

KIK projekt LÄÄNEMERI

Made with Padlet